Thermografie aan zonnesystemen


Het opsporen van fouten met behulp van thermografie heeft zich de afgelopen jaren bewezen. Hierbij speelt het geen rol of de diagnose met een infraroodhandcamera of met een drone wordt uitgevoerd. In beide gevallen worden warmtebeeldcamera's met een hoge resolutie ingezet voor het analyseren van een zonnesysteem.

Of u nu een dakinstallatie of een zonnepark heeft, de meetmethode is geschikt voor beide systeemsoorten. Zo kunnen zowel installaties op daken als ook panelen op open velden probleemloos gediagnosticeerd worden.


Fouten vinden met behulp van thermografie


Detectie met warmtebeeldcamera's is een snelle en handige methode om fouten en beschadigingen aan fotovoltaïsche installaties te vinden. Met behulp van deze techniek kunnen beschadigde of defecte zonnecellen (bijv. hotspots), gevonden worden aan de hand van de bovengemiddeld hoge temperaturen. Een ander voordeel van deze infraroodmeting, die volledig contactloos plaatsvindt, is dat behalve fouten in de zonnepanelen ook andere opmerkelijkheden aan het gehele systeem weergegeven worden, zoals bijvoorbeeld een slechte verkabeling.

Met een warmtebeeldcamera kunnen niet alleen fouten en defecten worden gevonden, deze techniek is ook bijzonder geschikt voor de optimalisatie van fotovoltaïsche installaties, een plausibiliteitscheck van de rendementen of een rendementsverhoging.
 

Potentiële defecten en fouten die met behulp van thermografie aan zonneystemen gevonden kunnen worden


• Systeemtest van de dioden (bijv. om defecte bypass-dioden op te sporen)
• Identificatie van verwarmde zonnecellen of hotspots
• Uitval van panelen (complete of gedeeltelijke uitval)
• Identificatie van foutieve montage, bijv. slechte verkabeling
• Herkennen van vocht, dat van buiten in het zonnepaneel binnendringt
• Blootlegging van scheuren en mechanische breuken in zonnepanelen
• Opsporing van individuele strings in het systeem


Analyse infraroodopnames van zonnesystemen


Bij iedere goede thermografie-opname hoort ook een professionele analyse van de gemaakte infraroodbeelden. Het rapport wordt individueel naar de wensen van de klant samengesteld. In het rapport worden de fouten in het zonnesysteem met behulp van de thermografische opnames en een begrijpelijke beschrijving gedocumenteerd. Hierdoor is de thermografie-analyse goed te volgen en door de eigenaar van het zonnesysteem te gebruiken als advies voor reparaties, bij het doordrijven van een garantieclaim of als bewijs voor de verzekeringsmaatschappij.


Nu de passende dienstverlener vinden


De juiste dienstverlener te vinden voor themografie-opnamen aan uw zonnesysteem is niet gemakkeiijk en bij de grote keuze aan dienstverleners kan dit erg vervelend worden. Bij SecondSol kunt u gratis een offerte aanvragen en krijgt zo snel en eenvoudig toegang tot meerdere dienstverleners om uit te kiezen. Vraag nog vandaag een gratis offerte aan!